Discounturi “romanesti” in unele magazine online

Constat ca sunt inca unele magazine online care ne iau pe toti de prosti. Dar nu putin, ci prosti gramada. Uita totusi ca sunt magazine online de IT si ca cea mai mare parte (daca nu toti cumparatorii) sunt cat de cat descuiati la minte. Ne trateaza de parcane-am uita la site-urile lor ca la OTV sau de parca ar vinde tigai minune! Sau poate ca asta e publicul tinta al acestui/acestor magazine online.

Daca aceste magazine nu vor sa fie corecte fata de consumatori (si de ce nu, si fata de concurenta), poate le dam o mana de ajutor porcaindu-i de fiecare data cand isi bat joc de noi.

Nu aduc in discutie un magazin online necunoscut, ci unul care este destul de cunoscut pe piata. Si acest magazin online “incurca” termenii discount / reducere cu adaos-ul si astfel afiseaza niste promotii mincinoase in care poate cad plasa unii cumparatori care vaneaza discounturi cat mai mari.

Sa luam trei exemple din ultimul newsletter expediat azi de acest magazin online:

Exemplul 1:

In newsletter apare: “discount 60%“. Pret initial 1.751 Lei, Pret promotional 1.099 Lei:

exemplu 1

Pe site apare: “Reducere 59%“. Pret initial 1.745 Lei, Pret promotional 1.099 Lei:

exemplu 1 online

Daca plecam de la pretul vechi mentionat pe site (cel din newletter e diferit decat cel de pe site), adica 1.745 Lei si aplicam un DISCOUNT / REDUCERE de 59% ajungem la pretul promotional de 715,45 Lei (1.745 – 59% = 715,45 Lei), adica mai putin decat jumatate din pretul initial.

Procentul aplicat de ei este cel de adaos, adica se aplica un procent peste un pret initial, mai mic, si se ajunge la un pret mare. Deci procentul iese daca plecam de la pretul promotional de 1.099 Lei, aplicam un adaos de 59% si ajungem la pretul final de 1.747,41 Lei (adica pretul vechi afisat de magazin). Calculul este acesta: 1.099 Lei + 59% = 1.747,41 Lei

Hai sa vedem ce discount real are aceasta promotie: 1.745 Lei – 37% = 1.099 Lei, deci avem un discount real de 37%, nu de 59%.

Exemplul 2:

In newsletter apare: “discount 49%“. Pret initial 520 Lei, Pret promotional 349 Lei:

exemplul 2

Pe site apare: “Reducere 58%“. Pret initial 517 Lei, Pret promotional 349 Lei:

exemplul 2 online

Calculul este la fel de gresit ca si in exemplul 1, si mai mult: difera pretul initial si procentul din newsletter cu cel de pe site 🙂 Aici avem un “discount” de 48%, deci teoretic trebuie redus aproape jumatate din pretul vechi, numai ca 349 Lei nu este aproape jumatate din 517 Lei 🙂 Nici de departe nu avem jumatate din pret!

Hai sa vedem si aici ce discount real are promotia: 517 Lei – 32.5% = 348.98 Lei, deci avem un discount real de 32,5% nu de 48%!

Exemplul 3:

Si aici in newsletter apare calculul gresit de dragul unui procent mai mare care sa ia ochii:

exemplul 3

 

Culmea este aici ca pe site apare calculul corect, adica discount de 4% :D. Sa le fi fost rusine sa afiseze doar o reducere de 4%? Macar erau 4% sinceri, nu 8% mincinosi:

exemplul 3 online

Si lista acestor procente mincinoase continua in tot newsletterul, nu are rost sa continui cu exemplele.

Haideti sa vedem prin comparatie si pe alte magazine online care practica o comunicare corecta, cel putin din cate am vazut in ultima perioada:

Exemplul 1:

ex1

Termenul de discount si procentele afisate sunt corecte!

Exemplul 2:

es2

Termenul de discount si procentele afisate sunt corecte!

Deci, dragi mincinosi (stiti voi care sunteti, sigur veti citi acest post), de ce nu incercati sa aveti o comunicare corecta catre clientii vostri la fel cum altii o pot face?

Nu vreau sa nominalizez magazinul online de la care am luat aceste promotii mincinoase pentru ca nu merita in acest caz nici macar o reclama negativa.

 

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

2 comments

1 ping

    • andu on 29/04/2013 at 23:02

    E clar ca-s jegosii aia de la cel.ro
    Eu am avut si probleme cu o garantie la ei. Nu-i recomand.

  1. mda…traim in Romania…

  1. […] nu stiam de multe din ele, acum citesc din ele, ce am citit?: Despre somajul dupa liceu, Reducerile din magazine, Poezie in matematica ), Stresul… Cu siguranta voi mai citi si altele, tocmai din acest motiv […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.