Interviu cu Ionut Balan, Head of Software Testlab in cadrul CHIP Go Digital

Am apelat la experienta si viziunea unei persoane pe care multi dintre noi o urmarim in revista de specialitate CHIP Go Digital, pentru a ne face o imagine mai buna asupra celor intamplate in 2010 si a celor ce vor urma in 2011.

Ionut Balan este Head of Software Testlab in cadrul CHIP Go Digital, ii puteti urmari munca din cadrul revistei aici: www.chip.ro/blog/ionut-balan/ sau il puteti urmari pe Twitter la adresa: Twitter.com/balanionut. Domnul Balan a fost de acord sa raspunda unui scurt interviu acordat in exclusivitate pentru Chetroni.com:

Chetroni.com: Buna ziua domnule Ionut Balan. Spuneti-ne cum a fost anul 2010 fata de anii precedenti din punct de vedere al produselor lansate in domeniul IT&C.
Ionut Balan: Depinde acum dacă ne referim la produse ca și număr de variante ale aceluiași model sau vorbim de produse noi, revoluționare. Ca și variante (să nu zicem neapărat clone) avem foarte multe produse aduse pe piață în 2010. Sensibil mai multe decât în 2009. Ca și tehnologii, 2010 a fost un an foarte important. Au apărut și luat amploare tabletele (meritul lui Apple), sistemul de operare Android vede tot mai multe zone de aplicabilitate, devine din ce în ce mai optimizat și cu mai multe produse. Microsoft a dat drumul la Windows Phone 7, au pus Kinect pe piață și au căzut răsunător cu KIN. Clasicii industriei IT: Intel, NVIDIA, AMD parcă nu reușesc să iasă din tipar — merg pe aceleași rețete care încet, încet nu mai aduc profitul scontat. Brand-urile (cu foarte puține excepții Toshiba, Samsung, Asus, Dell) au optimizat produse, au creat game noi cu care sunt la început de drum.
Una peste alta, 2010 a fost un an plin. Explicația e cât se poate de simplă: în 2007, 2008 piața a fost saturată de produse similare, aproape deloc revoluționare. Consumatorii le cumpărau pentru că aveau bani și considerau că merită investiția. În 2009 cheltuielile s-au diminuat enorm ceea ce a dat de gândit marilor companii: cum creștem vânzările? Prin produse noi, care să creeze nevoi noi. Asta s-a întâmplat în 2010.

Chetroni.com: Care credeti ca au fost cele mai importante 5 produse lansate in anul 2010?
Ionut Balan: iPad, Samsung Galaxy S, Kinect, Windows Phone 7

Chetroni.com: Ce companii/produse din domeniu au reusit sa-si mareasca cota de piata in anul 2010?
Ionut Balan: Greu de spus acum pentru că informațiile nu sunt complete. Bănuiala mea este că Apple, Android, Samsung, RIM și chiar Microsoft cu Windows 7 au stat bine.

Chetroni.com: Care credeti ca va fi produsul anului 2011?
Ionut Balan: Cred că la egalitate putem pune iPad ca și produs hardware cu sistemul de operare Android ca și tehnologie (Samsung Galaxy S e cel mai bun exponent al său pentru mase).

Chetroni.com: Credeti intr-o revenire a netbook-urilor sau in cresterea puternica a tabletelor in anul 2011?
Ionut Balan: Netbook-urile nu vor reveni în 2011. Au o piață a lor, bine stabilită. Consumatorii ce le vor cumpăra vor ști exact ce vor de la ele. Netbook-urile vor rămâne pe piață, doar că modelele vor fi regândite drastic — de exemplu eu nici acum nu înțeleg de ce modele complexe de netbook-uri cu ION nu au intrat masiv pe piață? Erau relativ ok la preț și dădeau o funcționalitate perfectă: autonomie, putere de procesare via GPU, excelentă pentru unele jocuri și conținut HD. Ce e valoros/corect la nivel de preț o să rămână pe piață. Sunt sigur că nu vor mai fi atât de multe modele.
Tabletele vor crește. Prin simplul motiv că vor fi mai multe produse aruncate în piață, de diverși producători și diverse sisteme de operare, oamenii vor fi curioși și le vor încerca. Va fi o explozie? Mi-e greu să cred că în 2011 oamenii vor avea bani suficienți încât să îi dea pe produse noi (în sensul de produs emergent, nou intrat pe piață). Tableta în sine e un gagdet: începi să îți creezi o nevoie de consum adecvată abia după ce o vei cumpăra. Oricât ar spune fanii că poate înlocui un netbook/laptop eu spun din experiența de utilizare că nu e așa. E doar un gadget lângă laptop/nebtook, smartphone. Nu are cum să le înlocuiască pe acestea.

Chetroni.com: Va asteptati la caderea unor branduri si cresterea altora in 2011?
Ionut Balan: E firesc să se întâmple asta. Concurența acerbă existentă pe mai toate produsele va duce invariabil la căderi. Anul trecut a fost anul Facebook și Twitter și mă aștept ca și anul acesta să crească. Nokia în schimb, coboară în continuare. Dacă nu vor face ceva semnificativ în următoarea perioadă vor avea de furcă. La fel și Microsoft cu al său Windows Phone 7.  Creșterea Android se va atenua pentru că  la fel ca iOS, a crescut masiv de la un nivel mic. Când ajungi aproape de vârf, nu mai poți să crești la fel de mult. Nu aș putea să îți spun cine o să crească semnificativ și în ce domeniu.

Chetroni.com: Cine isi va mari cota de piata in 2011, Apple iOS sau Google Android si va fi castigator la finalul lui 2011?
Ionut Balan: În mod logic Android are șansele cele mai mari de a-și mări cota de piață: sunt producători de hardware mulți, cu diverse modele și game variate de preț. Aduc produse tot mai interesante și mai atractive ca preț. Exemplul Optimus One de la LG și HTC Desire sau Samsung Galaxy S e relevant. Primul se vinde pentru că e perfect din punct de vedere preț/performanță. Celelalte două pentru că sunt produse deosebite. Apple nu poate concura cu așa ceva: oricât de mari ar fi, nu pot să producă atât de multe modele și la niveluri diferite de preț. Sunt convins că nici nu doresc așa ceva.
Dacă eu cred că va trece Android peste iOS în 2011? Sunt șanse reale să se întâmple asta.

Chetroni.com: Ce va doriti cel mai mult de la anul 2011? (in materie de produse/tehnologii IT&C)
Ionut Balan: Ceea ce mi-am dorit în ultimii ani: produse care să aiba factorul WOW în componență. Să îl deschid și să spun Cool, interesant. Să îmi atragă privirea și interesul. Nu să mă gândesc: a, e o altă tabletă. Sau un alt smartphone. Sau același Windows.

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

Leave a Reply

Your email address will not be published.