Interviu cu Szilard-Erwin Szogyenyi, redactor si proprietarul site-ului Mobilissimo.ro

Situl din romania cu cele mai multe si mai actuale stiri dedicate exclusiv segmentului de telefonie mobila este Mobilissimo.ro. De aceea, am obtinut pentru voi un interviu cu Szilard-Erwin Szogyenyi, redactor si proprietarul site-ului Mobilissimo.ro, care este foarte indreptatit sa ne impartaseasca bilantul pentru anul 2010 si viziunea pentru 2011 pentru acest domeniu din ce in ce mai disputat si cu o concurenta foarte acerba.

Domnul Szilard-Erwin Szogyenyi a acceptat sa raspunda in exclusivitate pentru Chetroni.com la cateva intrebari:

Chetroni.com: Bună ziua domnule Szilard-Erwin Szogyenyi. Spuneți-ne cum a fost anul 2010 față de anii precedenți din punct de vedere al produselor lansate în Domeniul telefoniei mobile.
Erwin: Domeniul a luat viteză, concurență și frica de a nu rămâne în urmă, a făcut din 2010 un an în care brandurile de telefonie și sistemele de operare mobile, să se împartă în câștigători și perdanți mai evident ca până acum. De exemplu Motorola a reușit să revină în cărți, după ce de doi ani îi cântăm prohodul, spre deosebire Nokia și Symbian, care au reușit să se mențină doar prin campaniile masive de publicitate dedicată lui Nokia N8, telefoanelor low-end și concedierilor. În rest, Samsung și HTC merg ca unse, Sony Ericsson e în derivă, pe valuri, când jos – când sus, iar LG trebuie să mulțumească Microsoft pentru Windows Phone 7, pentru că în sfârșit au reușit să scoată pe piața un telefon serios (LG Optimus 7) din toate punctele de vedere. Apple are vânzări extraordinare în continuare în ciuda scandalului anului “antennagate”; aș menționa și imensul succes al iPad și explozia din domeniu care-i va urma, începând cu CES 2011. Cel mai de seamă lucru din 2010 rămâne însă propagarea Android ca sistem de operare dominant pe device-urile principalilor producători de telefoane mobile, care fapt a dus la o creștere de cota de piață (într-un singur an), la care concurenta visează doar în cele mai erotice și perverse visuri.

Chetroni.com: Care credeți că au fost cele mai importante 5 produse lansate în Anul 2010?
Erwin: În opinia mea, cel mai important produs lansat în 2010 a fost Google Nexus One, pentru că acesta a declanșat uraganului de terminale Android high-end, care s-a năpustit asupra noastră anul trecut.
Al doilea ar fi iPad, care la fel, a dat tonul în domeniul tabletelor, vom asista la o frenezie de lansări în 2011.
Pe locul trei aș situa două dintre terminalele care se încadrează în parametrii mei personali de departajare când vine vorba de achiziția unui telefon, acestea sunt HTC Desire și Samsung Galaxy S.
Locul patru îl ocupa iPhone 4, pentru că este într-adevăr un device pe cinste, chiar dacă conceptul acestuia nu mi se potrivește deloc. Apreciez și iscusința cu care Apple a reușit să gestioneze criza imediat următoare lansării.
Locul cinci mă pune pe gânduri.. Au mai rămas Galaxy Tab și Desire HD și nu mă pot hotăra care ar merita această poziție! Tind să merg însă pe mâna tabletei Samsung, pentru simplul motiv că Desire HD (în opinia mea) pentru telefon e prea mare, iar pentru un tablet e prea mic. Galaxy Tab însă prin cei 7 inchi ai săi, e perfect din acest punct de vedere.

Chetroni.com: Ce companii/produse din domeniu au reușit să-și mărească cota de Piața în anul 2010?
Erwin: Am răspuns deja la acesta întrebare la începutul interviului, mai menționez doar că Android a fost singurul sistem de operare în 2010 care a reușit să-și mărească cota de piață în afară de Windows Phone, care bineînțeles a început de la zero. Cifrele exacte până în trimestrul 3, se găsesc intr-un articol dedicat pe mobilissimo.ro.

Chetroni.com: Care credeți că va fi produsul anului 2011?
Erwin: E greu să răspund la acesta întrebare! Un lucru însă e sigur, nu iPhone va câștiga acești lauri în 2011. Dacă ar trebui însă să mă hazardez, aș spune: Samsung, cu un terminal Windows Phone. Logica pe care am urmat-o e următoarea: Samsung a dovedit ce putere are când vine vorba de marketing (vezi Galaxy S și Galaxy Tab), deci e o opțiune firească prin prisma faptului că din punct de vedere hardware, situația este și va fi echilibrată; iar Windows Phone, pentru că vine cu avantajul suportului “mașinăriei Microsoft” și al prospețimii ca și sistem de operare. Unii androideri ar putea să devină plictisiți de platforma oferită de Google și tentați în același timp să încerce ceva nou, de asemenea WP va mușca și din cota de piață a Symbian și mai ales cea BlackBerry.

Chetroni.com: Credeți într-o revenire a netbook-urilor sau în creșterea puternică A tabletelor în anul 2011?
Erwin: Cred în declinul netbook-urilor (e logic), și mai cred și în insuccesul Chrome OS, care mi se pare o prostie. În baza a ce am declarat mai înainte, e ușor de dedus că am încredere deplină în succesul tabletelor. Cred sincer că sunt device-uri mobile eficiente și productive, și-și vor găsi utilitatea în special în mâna ziariștilor și bloggerilor. Un rol important îl joacă în acest caz și developerii de aplicații, care produc pe banda rulantă atât aplicații utile pentru orice nevoi, cât și jocuri care pot alunga plictiseala în timpul unei conferințe monotone. De rolul de entertainer să nici nu mai amintim! Filme, muzică, fotografii… totul în sistem cloud cu telefonul sau PC-ul de acasă.

Chetroni.com: Vă așteptați la căderea unor branduri și creșterea altora în 2011?
Erwin: Vreau să cred că am dreptate când spun că Nokia și-a ales șef de la Microsoft pentru că se dorește joncțiunea celor două, sau măcar adoptarea de către finlandezi a altui sistem de operare pentru smartphoes decât Symbian, dar trebuie să admit că inflexibilitatea de care dau dovadă și strategia de negare, nu îmi dau speranțe că unul din cele două lucruri amintite mai sus să se împlinească. Deci cred că Nokia și-o va rupe rău anul acesta, dacă nu reușește cu MeeGo! HTC se va stabiliza, dar nu va crește, asta dacă nu vor lucra mai mult la promovarea produselor din portofoliu. LG va crește, în special, pentru că din câte am observat, aceștia vor scoate terminale într-adevăr de excepție în 2011 (vedeți LG Star). Motorola va crește în special în Statele Unite, aceștia vor lansa atât tablete, cât și telefoane high-end de top. Ar putea însă să-și promoveze produsele mai bine în afara SUA, dacă doresc succes și în Europa și Asia. Samsung vor cunoaște (cred) cea mai mare creștere dintre producătorii de telefoane, aceștia vor scoate ca și până acum samartphones pe bandă rulantă, au însă avantajul că știu sa-și promoveze bine atât imaginea cât și produsele.

Chetroni.com: Cine își va mări cota de piață în 2011, Apple iOS sau Google Android și va fi câștigător la finalul lui 2011?
Erwin: Câștigatul anului va fi Windows Phone, atât iOS cât și Android vor pierde din cota de piață în avantajul acestuia. La sfârșitul lui 2011 Android va fi OS-ul dominant, urmat de iOS și Windows Phone. Symbian va pică pe locul 4 și se va lupta pentru supraviețuire cu RIM. Bada, WebOS și Brew, se vor zbate în continuare în anonimat, poate doar WebOS se va detașa un pic de acestea, dacă HP va reuși să scoată și să promoveze un telefon (ori un tablet) de calitate. M-aș mai risca la o prorocire.. cred că taiwanezii de la HTC vor lansa un sistem de operare propriu (pe modelul “Samsung – Bada”), mai ales că aceștia dispun deja de o interfață de utilizator (Sense) apreciată. Un prim pas a și fost făcut deja în separarea serviciilor oferite de HTC de cele ale Google și Microsoft, site-ul HTCSense.com oferind posibilitatea sincronizării telefoanelor cu o bază de date proprie, independenta. Rămâne de văzut dacă am dreptate.

Chetroni.com: Ce vă doriți cel mai mult de la anul 2011? (în materie de produse/tehnologii noi)
Erwin: Dacă întrebarea e punctuală și se adresează în privat, îmi doresc un tablet Android, am înțeles că Motorola va prezenta curând unul pe placul meu, dar aștept și produsul celor de la Asus și HTC înainte să mă hotărăsc. De asemenea, pe la sfârșitul anului, un nou telefon high-end Android ori Windows Phone, de la HTC. În general însă, doresc ca Nokia (singurul producător european de telefoane mobile care contează), să-și deschidă în sfârșit ochii și să spargă oul clocit, că degeaba așteaptă ca din acesta să iasă un telefon “cu viața”, dacă unul din părinți (Symbian) e impotent. Mai doresc, deși cred că e imposibil, o viață a bateriilor de cel puțin 24 de ore (real), pentru că noile tehnologii integrate în telefoane (DLNA, procesoare dual-core, ecrane cu rezoluții mari, etc.) sunt înfometate când vine vorba de energie, nu în ultimul rând doresc tuturor cititorilor acestui blog și ai mobilissimo.ro un An Nou Fericit și posibilitatea ca toți să poată să-și cumpere telefonul râvnit, indiferent de brandul sau sistemul de operare pe care-l apreciază!

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

1 comment

  1. Am omis sa mentionez ca Nokia ar avea sanse la titlul “Telefonul Anului 2011”, daca jonctiunea sau parteneriatul cu Microsoft se confirma si finlandezii vor scoate pe piata un telefon WP7.

Leave a Reply

Your email address will not be published.