«

»

Interviu: Magazinul Ovi sta de vorba cu Dan Durbaca

Ne poți spune câteva cuvinte despre tine?
Mă numesc Dan Durbacă și sunt dezvoltator specializat în softuri pentru telefoane mobile. Am experiență de 10 ani în crearea de softuri pentru terminale mobile. Sunt absolvent de Politehnică, Facultatea de Electronică și Telecomunicații din București și am făcut un Master în Mobile Computing la University of Bedfordshire în Marea Britanie. Am reușit să mă specializez în toate platformele mobile: J2ME, Symbian, Silverlight, Nokia QT, Android, iPhone.

Cum te-ai apucat de dezvoltare de aplicații și în special pentru terminale Nokia?
M-am apucat în perioada studenției și am început cu aplicații pentru terminale Nokia.
În acel moment, Nokia era singurul brand de telefoane care avea un SDK stabil și multe terminale pe piață care suportau J2ME. Am început prin a crea aplicații mici, precum AFlashlight Deluxe (o aplicație care transformă mobilul în lanternă, oglindă sau stroboscop) sau Mobile Shaver (o jucărie care imită zgomotul unui aparat electric de bărbierit). În momentul de față lucrez la un întreg Framework pentru Nokia S40 pentru UI (User Interface).

Ce reprezintă Magazinul Ovi pentru tine?
Magazinul Ovi reprezintă un sprijin pentru micii dezvoltatori de soft pentru terminale Nokia — așa cum sunt și eu – care nu au puterea necesară de a reuși să-și distribuie singuri pe piață aplicațiile. Asta pentru că e un ansamblu complex, dar în același timp foarte ușor de folosit, și este gratis – din câte știu, de ceva vreme Nokia semnează gratis aplicațiile pentru Ovi, nu mai e nevoie de Java Verified sau alte companii pentru a semna digital aplicațiile.

Ce influențează numărul de descărcări în cazul unei aplicații?
Din punctul meu de vedere, sunt destul de mulți factori care influențează vânzarea unei aplicații. În primul rând, cred că unul dintre ei este prețul (mai ales când vorbim de aplicații gratis versus aplicații care costă). Apropo de asta, în ultima vreme am observat că se folosește modelul prin care îți distribui aplicația free și apoi o monetizezi prin reclame în interiorul ei. În afară de preț, ar mai fi User Interface-ul care mi se pare foarte important și în general User Experience (UX). Funcționalitatea ar fi un alt factor important, dacă face ceva util pentru user sau nu, și, nu în ultimul rând, intergrarea aplicației cu rețelele sociale precum Facebook și Twitter.

Ai un sfat pe care dorești să-l împărtășești celor interesați să dezvolte aplicații?
Sfatul meu ar fi să se specializeze în cât mai multe platforme și să își transforme ideile în aplicații, pentru că piața, în momentul ăsta, are nevoie de cât mai multe.
Un alt sfat ar fi să nu neglijeze Nokia în favoarea Android/iPhone deoarece Nokia încă este o mare putere, având în vedere numărul de terminale existente pe piață și faptul că în scurt timp Nokia va trece la WindowsPhone 7, care este, după părerea mea, un OS foarte modern.

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>