Lenovo achizitioneaza Medion AG pentru a-si extinde activitatea in Europa de Vest

Lenovo, compania producătoare de PC-uri cu cea mai rapidă creștere din lume, a anunțat astăzi achiziția companiei germane MEDION AG, lider în industria de computere personale, produse multimedia, servicii de comunicații mobile și electronice de consum. Odată finalizată, achiziția va dubla cota de piață a Lenovo în Germania și o va urca pe poziția a treia pe cea mai mare piață europeană de PC-uri. Compania rezultată din această tranzacție va avea o cotă de piață de peste 14% în Germania și aproximativ 7,5% pe piața de PC-uri din Europa de Vest. Acest acord contribuie de asemenea la extinderea Lenovo pe piața computerelor personale de consum și Internet mobil, care înregistrează o creștere ridicată.

Acest acord este încă o mișcare îndrăzneață pentru Lenovo în vederea realizării strategiei pe termen lung. Va completa activitatea principală a Lenovo în sectorul PC-urilor, dar va aduce și noi activități esențiale pentru dezvoltare”, a declarat Yang Yuanqing, Lenovo Chief Executive Officer. “Datorită vânzărilor puternice, capabilităților de marketing, servicii și retail, MEDION AG este perfect aliniată strategiei noastre de creștere a sectorului de consum în Europa de Vest. Reunind această capabilitate de livrare ‘front end’ cu cea logistică și de producție de tip ‘back end’ de la Lenovo, ambele companii vor înregistra un succes mai mare și vor deveni mai competitive. Împreună, putem construi o platformă completă și integrată pentru consumatori, care va accelera activitatea noastră și ne va conferi capabilitățile, expertiza și relațiile necesare pentru a câștiga în zona internetului mobil.

Companiile combinate vor valorifica de asemenea beneficiile colaborării, extinderii globale, economiei de costuri și sinergiilor sporite în zonele de achiziții, lanț logistic global, dezvoltare de software, canale de distribuție și inovație în ceea ce privește produsele și modelul de afaceri.

Acest anunț va întări poziția competitivă a MEDION AG pe piață, menținând în același timp stabilitatea, flexibilitatea și structura existentă a companiei în Essen,” a declarat Gerd Brachmann, fondatorul și CEO-ul companiei MEDION AG. “Sunt mândru să devin un investitor privat major în compania producătoare de PC-uri cu cea mai rapidă creștere din lume. Alături de echipa mea de conducere, aștept cu nerăbdare să valorificăm sinergiile și ambițiile împărtășite de companiile noastre în vederea dezvoltării comune a activității noastre.

În baza acordului, Lenovo va iniția o ofertă publică pentru toate acțiunile publice emise și aflate în circulație ale MEDION AG, pentru suma de 13 Euro pe acțiune în numerar. Prețul ofertei reprezintă o primă de 29% peste prețul mediu de închidere pentru 30 de zile calendaristice anterioare și o primă de 27% peste prețul mediu de închidere pentru 90 de zile calendaristice anterioare.

În cadrul unui acord separat, Gerd Brachmann a acceptat să nu participe la oferta publică, dar să vândă 40% din acțiunile emise și aflate în circulație ale MEDION AG către Lenovo pentru 13 Euro pe acțiune. 80% din prețul de achiziție va fi plătit către Gerd Brachmann în numerar și 20% în acțiuni Lenovo. Oferta publică este condiționată de un nivel minim de participare de cel puțin 15% din acțiunile emise și aflate în circulație ale MEDION AG de către alți acționari cu excepția lui Gerd Brachmann.

Gerd Brachmann va rămâne acționar majoritar — deținând 20% din acțiuni — în cadrul MEDION AG.

Săptămâna trecută, Lenovo și-a anunțat rezultatele financiare în exercițiul financiar 2010-2011, depășind pentru prima dată $21 miliarde în termeni de venituri și înregistrând creștere în fiecare regiune, fiecare segment și fiecare linie de produse. Compania a depășit în creștere piața globală cu 28.2%, până la un nivel de 7,4%. În plus, și-a îmbunătățit profitabilitatea și cota de piață în Europa de Vest și Germania.

Acest acord cu MEDION AG accelerează intrarea noastră pe piața bunurilor de consum din Europa de Vest și, în mod specific, pe piața din Germania și ne oferă oportunități suplimentare de creștere valorificând cunoașterea pieței de retail din Europa de Vest de care beneficiază MEDION AG. Considerăm că pozițiile complementare ale celor două companii pe piață se potrivesc perfect în strategia noastră bazată pe “protecție și atac”. Avem o experiență dovedită în ceea ce privește reunirea companiilor de tehnologie pentru a realiza economii de scară și sinergii operaționale care măresc competitivitatea”, a adăugat Milko van Duijl, Președinte, Lenovo Mature Markets Group.

După tranzacție, ambele companii preconizează că toate operațiunile existente, inclusiv relațiile cu clienții, livrarea produselor și asigurarea garanției vor continua ca de obicei. Pe termen scurt, MEDION AG  și Lenovo își vor păstra în continuare propriile mărci de produse și vor asigura vânzările și sprijinul prin intermediul canalelor existente.

Consiliile de Administrație ale Lenovo și MEDION AG au aprobat tranzacția, care stă sub rezerva condițiilor obișnuite de închidere, inclusiv nivelul minim de participare la oferta publică și aprobările din partea organismelor de reglementare. Tranzacția va fi finanțată din resursele de numerar existente ale Lenovo.  Închiderea ofertei publice este preconizată a avea loc în cel de-al treilea trimestru din 2011.

Barclays Capital acționează în calitate de consultant financiar unic al lui Lenovo în legătură cu această tranzacție.

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

Leave a Reply

Your email address will not be published.