Magazinul Ovi sta de vorba cu profesorul Eduard-Cristian Popovici

Nokia Romania a stat de vorba prin intermediul Magazinului Ovi cu profesorul Eduard-Cristian Popovici, cel care va coordona laboratorul mobil din cadrul UPB. Domnul Popovici predă la facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, fiind titularul unui curs de Aplicații Software pentru Terminale Mobile.

Ce ne puteți spune despre acest proiect dezvoltat în colaborare cu Nokia?
Proiectul este o inițiativă a companiei Nokia România, care constă, inițial, în dotarea noului laborator de Servicii și Aplicații pentru Internet Mobil. Laboratorul beneficiază acum de infrastructura necesară pentru ca studenții, ghidați de cadrele lor didactice, să poată dezvolta aplicații software pentru terminale mobile. Capacitatea laboratorului este de 30 de posturi de lucru.

Ce presupune, în ce constă acest mobile lab?
Laboratorul, inaugurat pe 25 februarie, a fost complet dotat de Nokia România: studenții vor avea la dispoziție 16 laptopuri performante și 20 de telefoane inteligențe Nokia, echipate cu sistemele de operare Symbian și Maemo. Cu ajutorul lor și al mediului Qt SDK oferit gratuit de Nokia dezvoltatorilor, vor fi create și testate diverse categorii de aplicații și servicii: atât aplicații care vor contribui la dezvoltarea abilităților de programatori, cât și aplicații care pot ajunge la utilizatorii finali, prin lansarea lor comercială.

Care este obiectivul acestui proiect?
Obiectivul este unul clar – cooperarea pentru dezvoltarea de aplicații mobile. Pe lângă dotarea inițială, Nokia România se va implica și în organizarea unor concursuri de idei și aplicații, cu suportul specialiștilor Forum Nokia, pentru a atrage în proiect cât mai mulți studenți. Cei mai performanți dintre aceștia vor fi răsplătiți cu premii – o practică de vară de 12 săptămâni la finalul anului 3 pentru 30 de studenți.

Cum va sprijini acest proiect dezvoltarea studenților și care credeți că va fi reacția acestora?
Proiectul include și un curs facultativ extracurricular, intitulat Introducere în Tehnologia Nokia Qt, pe care îl voi preda începând cu 1 martie. Cursul va oferi unui număr de 120 de studenți oportunitatea de a se familiariza cu instrumentele și tehnologiile Nokia. Cei mai performanți studenți vor putea susține gratuit Certificarea de Dezvoltator Qt.
Reacțiile studenților pot fi văzute deja, în faza de înscriere pentru curs. În special studenții din anii mai mici sunt curioși, nerăbdători, entuziaști chiar. Pe concretizarea acestui entuziasm mizez și eu pentru succesul proiectului.

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

Leave a Reply

Your email address will not be published.