Un scurt interviu: Magazinul Ovi sta de vorba cu Razvan Grigoroiu

Răzvan este un tânăr dezvoltator plin de entuziasm, care a participat la competiția Calling All Innovators organizată de Nokia România în 2010 și a câștigat locul 3 — 1.000 de euro. Aplicația sa, QsWallet, oferă utilizatorilor o vedere de ansamblu asupra situației financiare, oferă rapoarte și diferite analize ale chetuielilor. Răzvan spune că va continua să dezvolte aplicația și îi va adăuga noi funcții. Iată ce ne-a răspuns.

Povestește-ne câte ceva despre tine.
În cazul meu, interesul pentru calculatoare pe care îl aveam în copilărie s-a transformat într-o cariera în domeniul dezvoltării de software. Îmi place sa rezolv probleme, și prin software pot face asta și în plus pot realiza ceva util. Am pornit de la online, am trecut prin sisteme embedded, desktop, iar acum am ajuns la mobile. De-abia aștept să văd ce urmează! 🙂

Cum te-ai apucat să dezvolți aplicații pentru terminale Nokia?
Încă de la primul contact pe care l-am avut cu telefoanele de tip smartphone mi-am dorit să programez aplicații pentru ele. Din păcate pe atunci era mult mai dificil să începi, atât din punct de vedere al costurilor cât și al cunostințelor necesare și al documentației. Între timp Nokia a decis să sprijine în totalitate Qt, o unealtă de programare open-source pe care eu o foloseam deja de câțiva ani de zile în Linux și Windows. În concluzie, a fost natural pentru mine sa fac tranziția către dezvoltare pe mobile. Am început în primăvara acestui an și am publicat deja o aplicație pe Magazinul Ovi.

Ce înseamnă Magazinul Ovi pentru tine?
Magazinul Ovi este un ajutor binevenit pentru dezvoltatori, în special pe părțile de distribuție, publicitateși procesare plăți. În timpul liber îl folosesc pentru a căuta și instala aplicații interesante – e mai convenabil și sigur decât să caut pe alte site-uri.

Ce influențează numărul de descărcări în cazul unei aplicații mobile?
Aproape toate detaliile contează, de la aspectul grafic, descriere în Ovi store și recenzii, până la numele aplicației. Din experiența mea, cel mai important factor este strategia de marketing, în particular prețul.

Ai vreun sfat pe care ai dori să-l împărtășești și celor care sunt interesați să dezvolte aplicații?
Să găsească o idee și să o pună în practică, să își lanseze aplicațiile pentru public și sa le trateze ca pe niște mini-afaceri. Este o experiență extraordinară și plină de învățăminte. Nu trebuie ca totul să iasă perfect din prima, important este drumul pe care îl parcurgi: proiectarea, dezvoltarea, marketingul, interacțiunile cu clienții.

Ti se pare interesant ce ai gasit pe aceasta pagina? Spune-le si prietenilor:

Leave a Reply

Your email address will not be published.